Minulla ei ole velkaa - ja neljä muuta syytä elämänmuutokselle



Elämänlaatu

Mistä on kyse?

Tein yhdessä perheeni kanssa viime talvena päätöksen muuttamisesta Nummelasta Kemijärvelle. Tässä avauspostauksessa yritän jäsennellä päätöksen taustalla olleita vaikuttimia, ja hahmotella omaa ja perheeni tulevaisuutta uudessa ympäristössä.

Etelässä asuessani toimin Pohjoismaisessa henkilöstöhallinnon ulkoistuspalveluita tuottavassa yrityksessä liiketoiminnan kehityksestä vastaavana johtajana. Avopuolisoni on ammatiltaan lastentarhanopettaja sekä sairaanhoitaja. Perheeseemme kuuluvat lisäksi kaksi lasta, poika 7 vuotta ja tyttö 10 vuotta.

Nummelassa asuimme tavallisessa rivitalokolmiossa ja olimme onnellisesti asuntovelallisia.

Huom. huolimatta kaikista blogi-kirjoittamisen oppaista joita olen viime kuukausina lukenut, ensimmäisen postauksen aikaan saaminen oli erittäin pitkä ja vaivalloinen urakka. Aikaa ensimmäisistä riveistä julkaisuun kului lähes kaksi viikkoa.

Elämänmuutoksen syitä/vaikuttumia

Pohjoiseen muuttamisella ja elämänmuutoksella on tavoiteltu lähinnä seuraavia asioita:

 

Perhe

Kuten varmaan kenellä tahansa ura suuntautuneella vanhemmalla tai isällä, niin itsellänikin oli jatkuvasti huono omatunto siitä, miten annoin aikaa lapsilleni. Vaikkakaan työni ei edellyttänyt matkustamista, eikä 80 tunnin työviikkoa, tunsin jatkuvasti olevani ajatusten tasolla jossain muualla kuin läsnä lasteni elämässä.

En edes muista kuinka montaa kertaa kieltäydyin viettämästä aikaa poikani tai tyttäreni kanssa vedoten jonkin tarjouksen tai presentaation tekemiseen, vaikkakin oli kyseessä ilta tai viikonloppu. Jossain vaiheessa viime talvena tajusin, että kohta lapseni eivät enää pyydä minua pelaamaan tai leikkimään vanhemmaksi kasvettuaan, ja sen jälkeen menetettyä aikaa ei enää saa takaisin.

Parisuhteessa ja kuten elämässä yleisesti, on asioiden oltava jonkinlaisessa balanssissa. Työ, koti/perhe, ystävät ja harrastukset täyttävät yleensä ihmisten ajankäytön, nukkumisen lisäksi. On jokaisen henkilökohtaisista preferensseistä kiinni mihin arvojärjestykseen asiat mielessään laittaa, ja missä järjestyksessä luopuu asioista, jos aika ei kaikelle riitä. Olen viimeisen kymmenen vuoden aikana huomannut, että työn ja perhe-elämän/parisuhteen välillä on ainakin itselläni riippuvuusuhde - jos toinen ei toimi, se alkaa vaikuttamaan toiseen ja mikäli asioita ei saa kuntoon, molemmat osa-alueet ajautuvat ongelmiin.

Ymmärsin olevan tilanteessa, jossa minulla on työ joka ei enää tuota mielihyvää, oireileva parisuhde ja huono omatunto puutteistani vanhempana. Harrastuksiin ei riitä intoa eikä aikaa, ja ystäviä ei ehdi tapaamaan eikä huvitakkaan, kun vituttaa koko ajan. Eli mikään edellämainituista osa-alueista ei enää toiminut.

Priorisoin siis ratkaisuni osalta parisuhteen ja lapset uran ja työn edelle. Uskon että satsaamalla perheeseen ja luopumalla ainakin väliaikaisesti urasuunnitelmista, voin saavuttaa kokonaisuutena paremman elämänlaadun, kuin olisin voinut saavuttaa valitsemalla toisin.

Alhaisemmat asumiskustannukset

Nummelassa asuessamme perheen asumismenot olivat kuukausitasolla noin 1300 EUR sisältäen lainanhoidon, vastikkeen, sähkön ja veden. Tällä hinnalla asuimme omassa vuonna 1982 rakennetussa rivitalokolmiossa, 50 kilometrin päässä Helsingistä.

Kemijärvellä olemme muuttamassa avovaimoni kotitaloon jonka asumiskustannukset ovat vakuutus, sähkö, ja jätemaksu, eli yhteensä noin 200 EUR/kk. Taloon tehdään kuitenkin ensin remontti, jonka aikana asumme kaupungin vuokra-asunnossa, 103 neliöisessä kerrostaloasunnossa josta asumiskustannukset ovat alle 600 EUR/kk.

Asumiskustannukset tulevat siis olemaan kuukausitasolla noin 1000 EUR alhaisemmat kuin Nummelassa, ja 86 neliöinen rivari vaihtuu noin 140 neliöiseen taloon, joka on noin 5000 neliön rantatontilla. Näiltä osin koen olevani voiton puolella.
Kotimme vieressä olevan jalkapallokentän käyttäjät

Irti asunto velallisen ja pankin välisestä orjuudesta

Osana tätä muutos prosessia joka lähti liikkeelle viime talven aikana, pohdin pitkään asemaani asuntovelallisena. Meillä oli käytännössä tilanne, jossa rivari kolmio oli käymässä pieneksi ja isomman asunnon ostamiseen olisi pitänyt ottaa lisävelkaa karkeasti sanottuna 100 000 EUR. Sillä hetkellä vanhaa velkaa oli jäljellä noin 98 000 EUR.

Laskeskelin päässäni seuraavaa; 1) Jos haluan maksaa uuden velan aikaisemman maksuajan puitteissa, kuukausittainen lyhennys tuplaantuu, 2) Jos haluan säilyttää lainanhoitokulut ennallaan, maksuaika tuplaantuu. Vaihtoehtoina oli siis käytännössä joko se, että asuntolainan saa juuri ja juuri maksettua omana elinaikana pois, tai maksan kuukaudessa reilusti enemmän ja tingin muista tarpeista kuten lomamatkoista, tai esim lasten harrastuksista. Kumpikaan vaihtoehto ei houkuttanut.




Kun yhdistetään tähän ajatusketjuun kasvava tyytymättömyys silloiseen työhöni, en voinut välttyä siltä ajatukselta että, asuntovelallisen asema pakottaa minut tähän nykyaikana niin tavalliseen oravanpyörään. Jotta saat isomman asunnon, enemmän sitä ja enemmän tätä, on pakko juosta mukana muiden kanssa tässä oravanpyörässä. Minulla ei siis olisi vapautta valita ammatillista asemaani niin kauan kuin olisin korviani myöten veloissa. Tunne oli ja on edelleen jokseenkin ahdistava.

Myimme siis asuntomme ja maksoimme velkamme pois. Voin vain sanoa, että tunne on vapauttava.

Tämän päivän johtatavat talousajattelijat; Stubbit, Enbusket ja Wahlroosit pitäisivät minua varmaankin petturi kommunistina. Mutta näiden herrojen ajatukset tuntuvat perustuvan siihen oletukseen että, ihmisten motiivit ovat puhtaasti taloudellisia, ja sitä kautta markkinavoimat voimat ratkaista kaikki ongelmat. Itse haluaisin kuitenkin nähdä, että ihmisillä on muitakin motiiveja kuin raha tai varallisuus.

Paluu juurille

Iän karttuessa olen huomannut perheen ja suvun merkityksen kasvaneen. Aikaisemmin, ehkä noin 35 ikävuoteen saakka, en juuri miettinyt sukulaisiani tai perhettäni (siskoa, isää tai äitiä), jotka asuvat pohjoisessa. Mielestäni sillä että, asun etelässä ja kaukana siitä mistä olen lähtöisin, ei juurikaan ollut merkitystä, olinhan hyvin palkatussa työssä, minulla oli oma perhe ja olin tavoittelemassa menestystä liike-elämän parissa.

Jokaisen kesäloma reissun jälkeen lähteminen takaisin etelään alkoi kuitenkin tuntua haikeammalta. Mietin isovanhempiani Kuusamossa jotka ovat ylittäneet 90 vuoden rajapyykin omassa elämässään, ja sitä mikä on heidän merkityksensä siinä minkälaiset kortit minun käteeni on jaettu. Huomasin tuntevani suurempaa kunnioitusta heitä kohtaan, samaten kuin omia vanhempiani, kuin aikaisemmin. En pystynyt välttämään sitä ajatusta, että vieraannutan omat lapseni heidän taustastaan mikäli he juurtuvat Nummelaan, tai johonkin muuhun paikkaan pk-seudulla.

Halusin että lapsillani ja heidän mahdollisilla jälkeläisillään säilyisivät siteet siihen, mistä sukumme on lähtöisin, sen sijasta, että olisivat vain junan tuomia etelässä. Kun on itse viettänyt lapsuuden kesät mummolassa maalla, maaseutumaisissa olosuhteissa, en haluaisi että omat lapsenlapseni tulevat mummolaan, rivariin Nummelassa.

Vaikka minulla ei sukujuuret Kemijärvellä olekkaan, olen kuitenkin noin sadan kilometrin päässä isäni kotipaikasta ja asun maaseudun omaisissa olosuhteissa. Uskon että tämän valinnan kautta lapseni säilyttävät paremmin kosketuksen siihen, mistä olemme lähtöisin.

Yritystoiminnan  käynnistäminen 

Tulen yrittäjäperheestä, molemmat vanhempani ovat ollet yrittäjinä jossain vaiheessa elämäänsä. Olen aina ollut kiinnostunut oman liiketoiminnan johtamisesta. Suurin syy sille, että aikoinaan päädyin kaupallisen alan koulutukseen oli se, että tunsin aina ymmärtäväni liiketoiminnan peruselementtejä ilman niiden opettelemista kirjoista.

Koska olin jo muutenkin ajatunut ammatillisesti tilanteeseen, jossa en kokenut enää nauttivani työstäni, minun oli helppo tehdä ratkaisu, jossa mitä todennäköisimmin päädyn yrittäjäksi. Ideoita yritystoiminnan laadusta on paljon ja pari konkreettista ideaa toteutunee jo syksyn aikana.

Kemijärven elinkeinorakenne on varsin suppea, aikaisempaan työkemukseeni liittyvää toimintaa Kemijärvellä ei ole lainkaan. Ylipäätänsä palvelualan yrityksia on vähän ja yritysten välisiä (B-to-B) palveluita tuottavia yrityksia vielä vähemmän.

Tilanne kaikessa yksinkertaisuudessaan on se, että mikäli jotain ihmeellistä ei tapahdu, tulevaisuuteni on oman yritystoiminnan  varassa. Nummelasta myydyn asunnon luovutusvoitosta on jonkin verran rahaa säästössä, joka pitäisi laittaa tuottamaan oman liiketoiminnan kautta.

Tulen tässä blogissa myöhemmin kertomaan edistymisestä niiltä osin.

Ps. Blogin nimi Nahkurin orsilla ei viittaa mitenkään Paavo Lipposeen, eikä olen tarkoitettu negatiiviseksi. Tilaa johon olemme muuttamassa kutsutaan Nahkuriksi, koska paikalla on kyseistä ammattia aikoinaan harjoitettu.



 



Tunnisteet: , , , , , , , , , , ,

Nahkurin orsilla: Minulla ei ole velkaa - ja neljä muuta syytä elämänmuutokselle

lauantai 14. heinäkuuta 2012

Minulla ei ole velkaa - ja neljä muuta syytä elämänmuutokselle



Elämänlaatu

Mistä on kyse?

Tein yhdessä perheeni kanssa viime talvena päätöksen muuttamisesta Nummelasta Kemijärvelle. Tässä avauspostauksessa yritän jäsennellä päätöksen taustalla olleita vaikuttimia, ja hahmotella omaa ja perheeni tulevaisuutta uudessa ympäristössä.

Etelässä asuessani toimin Pohjoismaisessa henkilöstöhallinnon ulkoistuspalveluita tuottavassa yrityksessä liiketoiminnan kehityksestä vastaavana johtajana. Avopuolisoni on ammatiltaan lastentarhanopettaja sekä sairaanhoitaja. Perheeseemme kuuluvat lisäksi kaksi lasta, poika 7 vuotta ja tyttö 10 vuotta.

Nummelassa asuimme tavallisessa rivitalokolmiossa ja olimme onnellisesti asuntovelallisia.

Huom. huolimatta kaikista blogi-kirjoittamisen oppaista joita olen viime kuukausina lukenut, ensimmäisen postauksen aikaan saaminen oli erittäin pitkä ja vaivalloinen urakka. Aikaa ensimmäisistä riveistä julkaisuun kului lähes kaksi viikkoa.

Elämänmuutoksen syitä/vaikuttumia

Pohjoiseen muuttamisella ja elämänmuutoksella on tavoiteltu lähinnä seuraavia asioita:

  • Aikaa perheelle
  • Alhaisemmat asumiskustannukset
  • Irti asunto velallisen ja pankin välisestä orjuudesta
  • Paluu juurille
  • Yritystoiminnan käynnistäminen

 

Perhe

Kuten varmaan kenellä tahansa ura suuntautuneella vanhemmalla tai isällä, niin itsellänikin oli jatkuvasti huono omatunto siitä, miten annoin aikaa lapsilleni. Vaikkakaan työni ei edellyttänyt matkustamista, eikä 80 tunnin työviikkoa, tunsin jatkuvasti olevani ajatusten tasolla jossain muualla kuin läsnä lasteni elämässä.

En edes muista kuinka montaa kertaa kieltäydyin viettämästä aikaa poikani tai tyttäreni kanssa vedoten jonkin tarjouksen tai presentaation tekemiseen, vaikkakin oli kyseessä ilta tai viikonloppu. Jossain vaiheessa viime talvena tajusin, että kohta lapseni eivät enää pyydä minua pelaamaan tai leikkimään vanhemmaksi kasvettuaan, ja sen jälkeen menetettyä aikaa ei enää saa takaisin.

Parisuhteessa ja kuten elämässä yleisesti, on asioiden oltava jonkinlaisessa balanssissa. Työ, koti/perhe, ystävät ja harrastukset täyttävät yleensä ihmisten ajankäytön, nukkumisen lisäksi. On jokaisen henkilökohtaisista preferensseistä kiinni mihin arvojärjestykseen asiat mielessään laittaa, ja missä järjestyksessä luopuu asioista, jos aika ei kaikelle riitä. Olen viimeisen kymmenen vuoden aikana huomannut, että työn ja perhe-elämän/parisuhteen välillä on ainakin itselläni riippuvuusuhde - jos toinen ei toimi, se alkaa vaikuttamaan toiseen ja mikäli asioita ei saa kuntoon, molemmat osa-alueet ajautuvat ongelmiin.

Ymmärsin olevan tilanteessa, jossa minulla on työ joka ei enää tuota mielihyvää, oireileva parisuhde ja huono omatunto puutteistani vanhempana. Harrastuksiin ei riitä intoa eikä aikaa, ja ystäviä ei ehdi tapaamaan eikä huvitakkaan, kun vituttaa koko ajan. Eli mikään edellämainituista osa-alueista ei enää toiminut.

Priorisoin siis ratkaisuni osalta parisuhteen ja lapset uran ja työn edelle. Uskon että satsaamalla perheeseen ja luopumalla ainakin väliaikaisesti urasuunnitelmista, voin saavuttaa kokonaisuutena paremman elämänlaadun, kuin olisin voinut saavuttaa valitsemalla toisin.

Alhaisemmat asumiskustannukset

Nummelassa asuessamme perheen asumismenot olivat kuukausitasolla noin 1300 EUR sisältäen lainanhoidon, vastikkeen, sähkön ja veden. Tällä hinnalla asuimme omassa vuonna 1982 rakennetussa rivitalokolmiossa, 50 kilometrin päässä Helsingistä.

Kemijärvellä olemme muuttamassa avovaimoni kotitaloon jonka asumiskustannukset ovat vakuutus, sähkö, ja jätemaksu, eli yhteensä noin 200 EUR/kk. Taloon tehdään kuitenkin ensin remontti, jonka aikana asumme kaupungin vuokra-asunnossa, 103 neliöisessä kerrostaloasunnossa josta asumiskustannukset ovat alle 600 EUR/kk.

Asumiskustannukset tulevat siis olemaan kuukausitasolla noin 1000 EUR alhaisemmat kuin Nummelassa, ja 86 neliöinen rivari vaihtuu noin 140 neliöiseen taloon, joka on noin 5000 neliön rantatontilla. Näiltä osin koen olevani voiton puolella.
Kotimme vieressä olevan jalkapallokentän käyttäjät

Irti asunto velallisen ja pankin välisestä orjuudesta

Osana tätä muutos prosessia joka lähti liikkeelle viime talven aikana, pohdin pitkään asemaani asuntovelallisena. Meillä oli käytännössä tilanne, jossa rivari kolmio oli käymässä pieneksi ja isomman asunnon ostamiseen olisi pitänyt ottaa lisävelkaa karkeasti sanottuna 100 000 EUR. Sillä hetkellä vanhaa velkaa oli jäljellä noin 98 000 EUR.

Laskeskelin päässäni seuraavaa; 1) Jos haluan maksaa uuden velan aikaisemman maksuajan puitteissa, kuukausittainen lyhennys tuplaantuu, 2) Jos haluan säilyttää lainanhoitokulut ennallaan, maksuaika tuplaantuu. Vaihtoehtoina oli siis käytännössä joko se, että asuntolainan saa juuri ja juuri maksettua omana elinaikana pois, tai maksan kuukaudessa reilusti enemmän ja tingin muista tarpeista kuten lomamatkoista, tai esim lasten harrastuksista. Kumpikaan vaihtoehto ei houkuttanut.




Kun yhdistetään tähän ajatusketjuun kasvava tyytymättömyys silloiseen työhöni, en voinut välttyä siltä ajatukselta että, asuntovelallisen asema pakottaa minut tähän nykyaikana niin tavalliseen oravanpyörään. Jotta saat isomman asunnon, enemmän sitä ja enemmän tätä, on pakko juosta mukana muiden kanssa tässä oravanpyörässä. Minulla ei siis olisi vapautta valita ammatillista asemaani niin kauan kuin olisin korviani myöten veloissa. Tunne oli ja on edelleen jokseenkin ahdistava.

Myimme siis asuntomme ja maksoimme velkamme pois. Voin vain sanoa, että tunne on vapauttava.

Tämän päivän johtatavat talousajattelijat; Stubbit, Enbusket ja Wahlroosit pitäisivät minua varmaankin petturi kommunistina. Mutta näiden herrojen ajatukset tuntuvat perustuvan siihen oletukseen että, ihmisten motiivit ovat puhtaasti taloudellisia, ja sitä kautta markkinavoimat voimat ratkaista kaikki ongelmat. Itse haluaisin kuitenkin nähdä, että ihmisillä on muitakin motiiveja kuin raha tai varallisuus.

Paluu juurille

Iän karttuessa olen huomannut perheen ja suvun merkityksen kasvaneen. Aikaisemmin, ehkä noin 35 ikävuoteen saakka, en juuri miettinyt sukulaisiani tai perhettäni (siskoa, isää tai äitiä), jotka asuvat pohjoisessa. Mielestäni sillä että, asun etelässä ja kaukana siitä mistä olen lähtöisin, ei juurikaan ollut merkitystä, olinhan hyvin palkatussa työssä, minulla oli oma perhe ja olin tavoittelemassa menestystä liike-elämän parissa.

Jokaisen kesäloma reissun jälkeen lähteminen takaisin etelään alkoi kuitenkin tuntua haikeammalta. Mietin isovanhempiani Kuusamossa jotka ovat ylittäneet 90 vuoden rajapyykin omassa elämässään, ja sitä mikä on heidän merkityksensä siinä minkälaiset kortit minun käteeni on jaettu. Huomasin tuntevani suurempaa kunnioitusta heitä kohtaan, samaten kuin omia vanhempiani, kuin aikaisemmin. En pystynyt välttämään sitä ajatusta, että vieraannutan omat lapseni heidän taustastaan mikäli he juurtuvat Nummelaan, tai johonkin muuhun paikkaan pk-seudulla.

Halusin että lapsillani ja heidän mahdollisilla jälkeläisillään säilyisivät siteet siihen, mistä sukumme on lähtöisin, sen sijasta, että olisivat vain junan tuomia etelässä. Kun on itse viettänyt lapsuuden kesät mummolassa maalla, maaseutumaisissa olosuhteissa, en haluaisi että omat lapsenlapseni tulevat mummolaan, rivariin Nummelassa.

Vaikka minulla ei sukujuuret Kemijärvellä olekkaan, olen kuitenkin noin sadan kilometrin päässä isäni kotipaikasta ja asun maaseudun omaisissa olosuhteissa. Uskon että tämän valinnan kautta lapseni säilyttävät paremmin kosketuksen siihen, mistä olemme lähtöisin.

Yritystoiminnan  käynnistäminen 

Tulen yrittäjäperheestä, molemmat vanhempani ovat ollet yrittäjinä jossain vaiheessa elämäänsä. Olen aina ollut kiinnostunut oman liiketoiminnan johtamisesta. Suurin syy sille, että aikoinaan päädyin kaupallisen alan koulutukseen oli se, että tunsin aina ymmärtäväni liiketoiminnan peruselementtejä ilman niiden opettelemista kirjoista.

Koska olin jo muutenkin ajatunut ammatillisesti tilanteeseen, jossa en kokenut enää nauttivani työstäni, minun oli helppo tehdä ratkaisu, jossa mitä todennäköisimmin päädyn yrittäjäksi. Ideoita yritystoiminnan laadusta on paljon ja pari konkreettista ideaa toteutunee jo syksyn aikana.

Kemijärven elinkeinorakenne on varsin suppea, aikaisempaan työkemukseeni liittyvää toimintaa Kemijärvellä ei ole lainkaan. Ylipäätänsä palvelualan yrityksia on vähän ja yritysten välisiä (B-to-B) palveluita tuottavia yrityksia vielä vähemmän.

Tilanne kaikessa yksinkertaisuudessaan on se, että mikäli jotain ihmeellistä ei tapahdu, tulevaisuuteni on oman yritystoiminnan  varassa. Nummelasta myydyn asunnon luovutusvoitosta on jonkin verran rahaa säästössä, joka pitäisi laittaa tuottamaan oman liiketoiminnan kautta.

Tulen tässä blogissa myöhemmin kertomaan edistymisestä niiltä osin.

Ps. Blogin nimi Nahkurin orsilla ei viittaa mitenkään Paavo Lipposeen, eikä olen tarkoitettu negatiiviseksi. Tilaa johon olemme muuttamassa kutsutaan Nahkuriksi, koska paikalla on kyseistä ammattia aikoinaan harjoitettu.



 



Tunnisteet: , , , , , , , , , , ,

18 kommenttia:

15.7.2012 klo 0.31 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Petri! Ja hyvä koko perhe!! Tuntemukset samoista asioista ovat itsellekin tuttuja; mutta että siirtyy konkretian puolelle, sanoista tekoihin.. Se vaatii rohkeutta! Kaikkea hyvää sinne teidän uuteen elämään ja kesään!

 
15.7.2012 klo 0.42 , Anonymous Jorma kirjoitti...

Onnea Nahkurin uusille asukkaille!

Todellakin paikalla harjoitti nahkurin ammattia viime vuosisadalla aina viime sotiin saakka ukkini Kalle Särkelä eli Nahkurin Kalle.

Tila ja talo eivät ole nimeltään Nahkuri, vaan Jokela, joten ukin ammatti antoi nimen paikalle ja myöhemmin myös sen muille asukkaille: isäänikin kutsuttiin Nahkurin Iivariksi ja minuakin vanhemmat ihmiset Isollakylällä vieläkin puhuttelevat Nahkurin Jormaksi.

Tiiä vaikkapa sinuakin Petri aletaan kutsumaan Nahkurin Petriksi...

Lapsillesi ainakin Nahkurin etuliite nimeen sopisikin mainiosti, ämmihän on ollut naimakaupastaan asti Nahkurin Aino. Oliskohan tulossa sitten Nahkurin pikku-Ainokin?

Muuten tuo ämmi on ollut vanhastaan kunnianimitys suvun vanhimmalle matriarkalle. Tervolan Ämmi oli minunkin isomummini kutsumanimi suvussa. Tuo Tervola tuli muuten talon nimestä. Isoukkini puolestaan oli Kuuselainen, kun hän omsiti Kemijärven rannalla olleen Kuuselan tilan ennen muuttoaan Isollekylälle ja aviota Brita Kaisa Tervolan kanssa. Brita Kaisan isä oli Pekka Puikko-Tervola.

Kuuselaisen sukunimi säilyi Särkelänä, vaikka muut Tervolan tilan asukkaat muuttuivatkin Puikoista Tervoloiksi.

Itsenäistä ja itsepäistä porukkaa nämä Kuuselaisen ja Nahkurin Kallen jälkeläiset...

 
15.7.2012 klo 1.11 , Blogger TuijaHannele kirjoitti...

Onnittelut ensimmäisestä blogista, erittäin mielenkiintoista luettavaa! Ja onnittelut elämänmuutoksen toteuttamisesta, moni siitä haaveilee, harva uskaltaa toteuttaa. Se vaatii kovasti rohkeutta, mutta itse samankaltaisen irtioton tehneenä olen sitä mieltä, että hyppy tuntemattomaan kannattaa ja elämä kantaa kyllä. Odotan mielenkiinnolla seuraavia blogipostauksiasi. Ja siihen asti toivotan erinomaista kesää sinne Kemijärvelle! Ja lähetän sateisen kesäisiä terveisiä täältä Tanskan maaseudun sydämestä.

 
15.7.2012 klo 18.36 , Anonymous Asko K. kirjoitti...

Hyvä ja selväjärkinen postaus, joka pistää miettimään omaakin elämää. Ei muuta kuin onnea uudelle suunnalle, mihin ikinä se teidät viekään!

 
15.7.2012 klo 22.03 , Blogger Unknown kirjoitti...

Kiitokset sinulle, kuka sitten oletkin. Päätöksen tekemisen jälkeen asiat muuttuivat helpommiksi, sen jälkeen vain toteutin suunnitelmaa.

 
15.7.2012 klo 22.06 , Blogger Unknown kirjoitti...

Kiitos tarinasta ja selvennyksestä Jorma. Sukujuuret on mielenkiintoisia juttuja. Oma isäni kun on selvitellyt asioita, on suvusta paljastunut valtiopäiväedustajia ja onpa yksi esi-isä tuomittu maanpetoksesta kuolemaankin.

Ps. Milloin sitä kuhan pyydystämistä voitaisiin kokeilla?

 
15.7.2012 klo 22.10 , Blogger Unknown kirjoitti...

Kiitos Blondie. Suurin helpotus itselleni oli juurikin sen asian ymmärtäminen että, minun ei sittenkään ole pakko painaa menemään, asiat selviävät kyllä, tavalla tai toisella.

Mukavaa kesää sinne Tanskan maalle. Tanskalainen Maajussi on yksi lempiohjelmistani TV:ssä.

 
15.7.2012 klo 22.15 , Blogger Unknown kirjoitti...

Terve Asko, taidanpa arvata kuka olet.

Kiitos palautteesta ja menestystä sinulle omissa hankkeissasi. Eihän sitä jos päätän perustaa yrityksen joka tarjoaa HRO:n liittyviä konsultointipalveluita, nin voimme vielä vaikka törmätä.

 
15.7.2012 klo 22.31 , Anonymous Holle kirjoitti...

Onnea yritykseen. Jään mielenkiinnolla odottamaan tarinoita rajaseudun pioneerien elämästä.

 
15.7.2012 klo 22.52 , Blogger Unknown kirjoitti...

Kiitti Holle. Mielenkiintoiset sivut sinulla.

 
16.7.2012 klo 10.19 , Anonymous Jorma kirjoitti...

Eilen illalla himoitti jo pistää muikkuverkot veteen siiman syöttejä pyytämään, mutta nyt ollaan sitten töissä. Jos tuollaisia tyyniä iltoja tulee, niin viikollakin voin laskea muikkuverkot pyyntiin ja kun saan syöttejä 200-400 kpl muikkuja, niin lähdetään heti siimanlaskuun.

Muuten käy meiltä hakemassa savustettua säynävää, savustin eilen viimeiset rysäsäynävät ja nostin rysät pyykkiin. Hellevi laittoi jo teillekin foliopaketin, mutta unohdin sen ottaa aamulla mukaan töihin lähtiessä.

 
16.7.2012 klo 18.19 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Miten onkin niin tuttuja nuo Petrin ajatukset elämästä ja siitä miten elämänarvot muuttuvat vuosien vieriessä. Innolla odotan uusia bloggauksia. Hirvittävän paljon terveisiä lomalaiselta, joka myöskin tekee elämäänsä koskevia suuria päätöksiä muutaman viikon sisällä siitä että kantaako ne siivet ja miten korkealle ilmaa niiden alle virtaakaan. Terveisin Nunnu

 
16.7.2012 klo 20.58 , Blogger Unknown kirjoitti...

Kiitos Nunnu, ja onnea sinulle omien valintojesi suhteen.

 
17.7.2012 klo 2.44 , Anonymous Asko K. kirjoitti...

Terve Petri,

Eiköhän tässä vielä tavata: Suomi on varsin pieni maa! :)

Mukavia kesänjatkoja!

Asko

 
22.7.2012 klo 3.13 , Anonymous puuhapepe kirjoitti...

Hyvä 1. blogipostaus, jään odottamaan sinulta lisää entryjä tähän blogiin. Samanlaista irtiottoa suunnittelen itsekin. Eli täältä kehäkolmosen sisäpuolelta pohjoissuomeen, jonnekin Savukosken tienoille mieleni tekevi, mutta vasta haaveiluasteella - pitäisi vielä löytää sitä rohkeutta lähteä näistä tutuista ja "turvallisista" kuvioista. ps. Sitä odotellessa Arto Paasilinna & Risto Jarva - "Jäniksen vuosi"

 
22.7.2012 klo 12.04 , Blogger Unknown kirjoitti...

Kiitokset puuhapepe. Savukosken ja Kemijärven kaltaiset paikat tarvitsevat kipeästi positiivista virettä ja uusia tuulia. Negatiivinen kierre työpaikkojen ja asukkaiden vähenemisen osalta pitäisi saada pysäytettyä, eikä se onnistu muuten kuin ihmisten oman panostuksen kautta. Kunnat/kaupungit tai julkinen raha yleisesti ei yksin voi suuntaa kääntää vaan sen on tapahduttava asukkaiden omasta toimesta. Siksi "paluumuuttajat" ovat tärkeitä.

 
11.1.2013 klo 15.17 , Blogger Unknown kirjoitti...

Luin viimeisen blogipostisi ja innostuin siitä kelaamaan ensimmäiseen postiisi. Todennäköisesti palaan lukemaan vielä lisääkin. Ensimmäistä blogipostiasi lukiessa oli varsin hauska huomata että ei ole yksin ajatustensa ja ongelmiensa kanssa vaikka tässä arjessa puurtaessa usein tuntuukin että kenenkään muun työ ei syö koko elämää ja aiheuta vielä 24/7-vitutusta siihen päälle.

On todella ihailtavaa että joku uskaltaa ja pystyy astumaan ulos oravanpyörästä eikä vain haaveile siitä.

 
12.1.2013 klo 1.12 , Blogger Unknown kirjoitti...

Terve Jussi ja kiitos kommentistasi.

Blogin kirjoittaminen on jäänyt liian vähälle, kun ilman uutta postausta on menty jo monta kuukautta. Pitänee yrittää korjata tilanne pikimmiten.

Nyt kun olen ollut ilman työtä kesästä lähtien, alkaa tuntumaan siltä että jotain voisi tehdä. Siksi olenkin aloittanut yrittäjän ammattitutkinnon suorittamisen ja liiketoiminta käynnistynee 1-2 kuukauden sisällä.

Työtä tehdään 5 päivänä viikossa ja työura kestää keskimäärin 40 vuotta. Kannattaa kysyä itseltään kuinka paljon haluaa hukata aikaa tekemällä jotain mistä ei saa mitään tyydytystä?

 

Lähetä kommentti

Jätä ajatuksesi tähän

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu